Geschiedenis

 Belgen en Brabanders gingen ons reeds voor, doch in 1948 was het dan eindelijk zover

 

Een Gemis

Leden van de TWC Maastricht o.l.v. Toine Gense kwamen in café Momus op het Vrijthof in Maastricht bij elkaar om de toenmalige wielerzaken te bespreken. Al snel kwam het gemis naar voren dat er in het heuvelachtige gebied van Limburg géén koers van betekenis was. ’n Gemis!

Dáár moest verandering in komen en zodoende werd op 20 juni 1948 op het Vrijthof het startschot gegeven voor de 1e Ronde van Limburg. Over een afstand van 165 km ging men via Gulpen-Simpelveld – Heerlen – Roermond – Susteren – Stein – Beek (Adsteeg) – Valkenburg (Cauberg) – Schimmert naar het sportpark in Geleen, alwaar Evert Grift uit Soest de handigste bleek te zijn op de sintelbaan, en de Belg van Briel en de Nijmegenaar Blankenauw naast zich op het erepodium kreeg. De Limburgers Jöris, Vinken en Plum werden 25e, 26e en 27e volgens de jury. Als voorwedstrijd was er een wedstrijd voor nieuwelingen verreden die gewonnen werd door Jan Nolten..

De Ronde in het nieuws

De VARA was ook al aanwezig voor het 1e radio interview…en in het krantenverslag van de Gazet van Limburg maakte de journalist gewag van het ontbreken van een uur rusttijd tijdens deze koers…. De prijzen : fietsen, zadels, pedalen, kettingen en medailles e.d. Normaal voor die jaren.

Onenigheid

In 1949 werd na veel gekrakeel in Maastricht over prijzengeld en vergunningen besloten de wedstrijd te annuleren, hetgeen jaren later tot 2 keer op herhaling ging.

Begin van een groot succes

In 1950 werd men het weer eens, en kon de enige verreden tweedaagse Ronde van Limburg van start geschoten worden op het Vrijthof. De 1e etappe ging over een afstand van 160 km naar Venlo die in Hans Dekkers een sterke winnaar kreeg. De 2e dag gingen de renners wederom richting Geleen via o.a. Weert en de Westelijke Mijnstreek. De Belg Deborre verslaat op de sintelbaan in Geleen Wim Dielissen, die nadien als algemeen winnaar gehuldigd kon gaan worden, voor de Belg terwijl Jan Nolten als 3e het podium mocht opstappen. Een zekere Charley Gaul uit Luxemburg werd toen 9e!

In 1951 was de finish voor de 1e keer op de Adsteeg in Beek, alwaar de Belg Jacobs onze landgenoot Donkers versloeg in de sprint, terwijl in 1955 naast amateurs ook professionals konden deelnemen. Met succes daar Michel Stolker alleen de finishlijn op de Adsteeg passeerde, waarna Sjef Lahaye en Piet van de Brekel de andere ereplaatsen binnen haalden.

De start vanuit Stein

In 1960 was er wederom gekrakeel. Nu op de kalendervergadering alwaar de mannen uit Maastricht met Toine Gense het niet eens konden worden. Een viertal Bergklimmers uit Bunde/Stein, te weten de heren Géne Coumans, Willem Driessen, Lambert Soons en Sjo Dolmans wisten consul Förster uit Heerlen toen te overtuigen van de nieuwe mogelijkheden die men in Stein kon bieden. Het roer ging resoluut om en vanaf dat jaar werd de Ronde van Limburg vanuit Stein verreden, hetgeen tot op de dag van vandaag ( 2014 ) nog steeds een ideale startplaats blijkt te zijn.